Ritucharya – de 6 seizoenen

In de ayurveda onderscheiden we 6 seizoenen:

 • SHISHIRA (15 jan – 15 mrt) de late winter
 • VASANTA (15 mrt – 15 mei) lente
 • GRISHMA (15 mei – 15 juli) zomer
 • VARSHA (15 juli – 15 sep) regen seizoen
 • SHARADA (15 sep – 15 nov) herfst
 • HEMANTA (15 nov – 15 jan) winter

Deze seizoenen hebben ook een grote uitwerking op onze DOSHAS

SHISHIRA (De late winter) We voelen ons fysisch minder sterk en het risico op ziektes is hoog. Kapha dosha is hoog. Ons verteringsvuur (Jattah Agni) is hoog, neem dus warme voeding, zuivelproducten zijn aangeraden; vermijdt de smaken pikant, bitter, wrang en streef naar de smaken zuur, zout en zoet in je voeding. Pitta dosha is in balans, Vata neemt af. Het ideale seizoen voor warme olie massages.

VASANTA (Lente) Pitta dosha is hoog; ons verteringsvuur neemt af. Nuttig dus goed verteerbaar voedsel. De aangewezen smaken van het voedsel zijn nu net wél pikant, bitter en wrang, terwijl zware maaltijden moeten vermeden worden. Een droge poedermassage (Udvartana) is heilzaam in deze periode. Vata is in balans. Kapha is nog steeds hoog en vraagt aandacht. Zorg er vooral voor dat je veel beweging hebt tijdens dit seizoen.

GRISHMA (Zomer) Pitta neemt terug af, net als Kapha. Vata is nog steeds in balans. Onze fysiek neemt weer af. Vermijdt te zware inspanningen. Ons verteringsvuur gaat naar zijn laagste peil en dat blijft zo ook tijdens het volgende seizoen. Vermijdt dus te zware gerechten en zorg ervoor dat je veel vocht inneemt. De aangewezen voeding is vochtrijk fruit. Vermijdt zout en pikante smaken.

VARSHA (regen seizoen(*1)) Vata is hoog, Kapha is in balans en Pitta neemt nog steeds terug af. Onze fysiek is nog steeds zwak net als ons verteringsvuur. We eten best zuur en zoutrijke voedingen maar zware maaltijden moeten vermeden worden. Warme baden en massages met olie zijn aangewezen in deze periode.

SHARADA (herfst) Kapha en Pitta zijn in balans, Vata is hoog. Ons verteringsvuur neemt weer toe. De aangewezen smaak is zout. Pikant, bitter, astragant en zoet is te vermijden. Vermijdt vet en vlees van waterdieren in dit seizoen. Vlees van landdieren kan wel in dit seizoen. Eet vooral enkel als je honger hebt maar dat is eigenlijk een algemeen geldende regel voor alle seizoenen.

HEMANTA (winter) Kapha en Vata zijn hoog, Pitta is in balans. Ons verteringsvuur is weer normaal. Nu is het de periode van de warme gerechten. Koude gerechten verhogen Vata en moeten vermeden worden. De aangewezen smaken zijn zoet en zout.

Samengevat:

 • Tijdens de winterseizoenen (HEMANTA en SHISHIRA) is ons verteringsvuur AGNI sterk en kunnen we dus warme maaltijden aan.Tijdens deze seizoenen zal het gewicht toenemen.
  KAPHA kan hoog worden tijdens dit seizoen.
 • Tijdens de lente en de herfst (VASANTA en SHARADA) neemt het verteringsvuur af en moeten we opletten wat we eten.
  PITTA kan hoog worden tijdens de lente.
 • Tijdens de zomerseizoenen (GRISHMA en VARSHA) is ons verteringsvuur zwak en moeten we licht verteerbare maaltijden nemen, vooral gebaseerd op fruit. Tijdens deze seizoenen zal het gewicht afnemen, is dat niet zo dan moeten we opletten want er kan een ziekte uit voortvloeien.
  VATA kan hoog worden tijdens de herfst.

(*1) De seizoenen zijn gebaseerd op het klimaat en de seizoenen in Indië maar de raadgevingen zijn uiteraard ook hier van toepassing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.