Rasa’s (smaken)

In de Ayurveda zijn er 6 “smaken”. Die zijn gevormd vanuit de basiselementen. De ideale maaltijd is samengesteld met een evenwichtig aandeel van alle zes van deze rasa’s.

Deze rasa’s zijn:

  • zoet – MADHURA vb: suiker, melk, honing, rijst, brood, zoete vruchten
  • zuur – AMLA vb: yoghurt, citroen, kaas
  • zout – LAVANA vb: zout
  • pikant, scherp – KATU vb: peper, gember
  • bitter – TIKTA vb: spinazi, koffie, groen bladgroenten
  • wrang, astragant – KAHAYA vb: onrijpe banaan, granaatappel

Afhankelijk van je constitutie (dosha) vermijd je beter het gebruik van bepaalde smaken, of heb je juist baat bij bepaalde smaken. De meeste mensen hebben een combinatie van die constituties maar er kunnen altijd excessen zijn.

Hoe weet je nu of je een exces hebt van een bepaalde dosha?

Voel je je vaak futloos, heb je een trage vertering, slaap je overdreven veel of heb je te kampen met overgewicht, dan is er een grote kans dat dit wijst op een kapha-exces. Vermijdt zoet, zuur en zout en eet meer pikant, bitter en wrang.

Raak je snel gefrustreerd, boos, geïrriteerd of veel té ongeduldig, dan kan dit best wijzen op een pitta-exces. Vermijdt zuur, zout en pikant en eet meer zoet, bitter en wrang.

De fenomenen van personen met een vata-exces zijn: rusteloosheid, moeilijk in slaap geraken, te snel vermoeid zijn, neiging hebben tot constipatie, last van angstgevoelens of te snel zorgen maken, té mager zijn. In dit geval vermijd je dus best pikant, bitter en wrang en nuttig je beter meer eetwaar met zoet, zuur en zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *