Leven volgens dharma om moksha te bereiken

“Ziekte is de oorzaak van het einde van het leven. Ziekte is een hinderpaal voor datgene wat een menselijk leven nodig heeft (dharma, artha, kama en moksha (*1))” Zodra deze woorden uitgesproken waren, concentreerden ze zich erop. In hun meditatie zagen ze Indra als hun redder. Er is maar één god onder de goden die ons kan uitleggen over welke middelen we beschikken om ziektes te genezen. Wie zou er naar Indra moeten gaan om Hem raad te vragen?

(Charaka Samhita – Hfdst I – vers 16-18)

Het “leven” in de ayurveda begint met de geboorte en eindigt met een ziekte maar na elke ziekte, zodra we dus weer gezond worden, begint er een nieuw leven. Met de wens: “een lang leven” verwijst men dus naar een lange periode van gezond zijn. Uiteindelijk komt er een einde aan ons biologisch leven, als ons biologisch systeem zijn taak volbracht heeft.

We krijgen dus meerdere kansen in ons leven: tussen geboorte en dood zitten meerdere levens. 

Als je mentaal nog problemen hebt met zaken uit het verleden, dan is dat omdat je na dat eerste leven nog altijd geen punt gezet hebt (mentaal). Probeer het af te sluiten als een hoofdstuk in een boek. Je lichaam is al op goede weg, je geest moet nog die inspanning doen. Beter nog: zodra je geest hiermee in het reine gekomen is (met de gedachte dat al die “miserie” uit een “vorig leven” stamt dat nu afgesloten is en best opgeborgen wordt omdat het nu niet meer van toepassing is, zal je in staat zijn mentaal te genezen en dan zal je lichaam vanzelf volgen en ook weer gezond worden. Richt je blik op de toekomst en werp je ziel al in het “nieuwe leven” met “nieuwe mensen, een nieuwe omgeving, nieuwe omstandigheden”. Je geest en je lichaam zal dat snel volgen want eigenlijk hunkert je geest en je lichaam naar die rust en vrede.

Hoe je dat moet doen, zal je zelf moeten ontdekken maar zodra je het gedaan hebt,  is het een wedergeboorte en zal je kunnen zeggen: “Nu pas heb ik tenminste een leven”.

— Tekst gebasseerd op de commentaren van Dr. Govind Rajpoot —

————————-

*1: Dharma (het nobel leven, persoonlijke ontwikkeling), Artha (welstand en materiële basis) en Kama (verlangens, familie …) vormen de basis van een evolutie tot het einddoel: Moksha, de bevrijding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.